התוכנית של מינה צמח ורוני מילוא ״שוברים כלים” בערוץ הכנסת ובערוץ 10 בהשתתפות ראש מטה המאבק של אגודה הישראלית לתיירות רפואית שפועל למען תיירות מרפא ונגד סגירת הענף.
אבי עטייה – ראש המאבק למען תיירות מרפא
.ח”כ מיכל בירן: המחלוקת סביב תיירות המרפא. רפואה פרטית- איזכור יו”ר אסתוא. חוק המיסוי על תיירות מרפא. בעד נגד שר”פ בבתי החולים הציבוריים. ניצול ים המלח כאמצעי
רוני מילוא: אנחנו נעסוק היום בנושא שעלה לכותרות, כמעט הביא נדמה לי למשבר ממשלתי, הנושא של…
ד”ר מינה צמח: עדיין, עדיין. עדיין תלוי.
רוני מילוא: עדיין תלוי ועומד. והנושא הוא כמובן תיירות מרפא בישראל, על כל ההיבטים של הנושא הזה. כדי לקיים את הדיון הזמנו לאולפן שניים, את ח”כ מיכל בירן מהעבודה שמתנגדת לתיירות מרפא. ואת אבי עטייה, ראש המאבק למען תיירות מרפא. ויש לנו גם סקרים. סקר שעשתה ד”ר מינה צמח, סקר מעניין שנשמע גם מה הציבור חושב. ואני אולי אתחיל בשאלות מהסקר כדי שכניסו אותנו לתוך המערכת של השיקולים. אנחנו שאלנו האם אתה בעד קיום תיירות מרפא בישראל.
ד”ר מינה צמח: בעד או נגד.
רוני מילוא: בעד או נגד.
ד”ר מינה צמח: כל השאלות מאוזנות.
רוני מילוא: שאלה כללית. 66 אחוז אומרים שהם בעד ו-27 אחוז אומרים שהם נגד. כלומר, זה בערך שני שליש מול רבע שרוצים את התיירות מרפא. ושאלה שניה, האם לדעתך הכנסות מתיירות מרפא מחזקות את האפשרויות לרכישת ציוד רפואי חדשני למערכת הבריאות? ואנחנו רואים שבטוחים שכן 18 אחוז, חושבים שכן 51 אחוז, יחד זה 69 אחוז. חושבים שלא 16 אחוז, בטוחים שלא 7 אחוז, זאת אומרת זה 23 אחוז שרושמים שלא.
ד”ר מינה צמח: שוב אני רוצה להגיד, כאן תימצתו את השאלה. השאלה האמיתית היתה אם זה מופנה ליעול הרפואה הציבורית.
רוני מילוא: אז בואו נתחיל באמת, למה לא טוב תיירות מרפא בישראל? אנחנו בעבר כל כך ניסינו לעודד תיירות מרפא לים המלח, ושיבואו מכל העולם בסוריאזיס ויטפלו בזה. ועכשיו פתאום אנחנו נגד תיירות מרפא? מה רע בזה?
ח”כ מיכל בירן: אני חושבת שהבעיה המרכזית היא השימוש בתשתיות הלאומיות. גם רופא שעובד בבית חולים פרטי, כמעט כל הרופאים בארץ כן הוכשרו במערכת הציבורית כאן, שממומנת מכספי משלם המיסים הישראלי. ואנחנו נמצאים במצב שבו יש לנו חוסר. באחיות יש בערך 4.4 אני חושבת אחיות לכל אלף נפש לעומת כמעט כפול ב-OECD. המצב שלנו במיטות אשפוז זה גם 1.9 לעומת אני חושבת 3.45. עכשיו, כשמכניסים לתוך המערכת הזאת גם אנשים שבאים מבחוץ, נשאלת השאלה האם זה באמת מחזק את הרפואה הציבורית או שלא. אני חושבת שלגבי השר”פ, ומעניין אם היית שואל עכשיו לגבי השר”פ, אחרי שהיה דיון ציבורי שעסק בנושא ואני חושבת שהסביר להרבה אנשים. כי הרי אותם טיעונים יכולת להגיד גם שם. הנה, יש עוד כסף שנכנס למערכת. אבל בסופו של דבר גם העירוב הזה בין הפרטי לציבורי, שגורם לזה בין היתר שחולה ישראלי ממתין בתורים בזמן שאו תייר מרפא או מי שהולך לפרטי מקבל תורים מקוצרים, זה ממש לשים תו מחיר, תג מחיר על החיים של אנשים.
רוני מילוא: אבל את מבינה היטב, ח”כ בירן, שלמשל אסותא, ואני שדיברתי עם פרופ’ שוקי שמר שהוא יו”ר אסותא, הוא אמר לי: תשמע, אם יטפלו בנו בצורה כזאת, אנחנו נצטרך לסגור את בית החולים. זה לא שנוכל להפעיל גם את בית החולים הזה וגם את הרפואה הציבורית. זה יהיה רק רפואה ציבורית, לא תהיה בכלל רפואה פרטית. זה, הרפואה הפרטית בסופו של דבר…
ח”כ מיכל בירן: אני לא הבנתי, זה היה אמור להיות איזה איום ב…?
רוני מילוא: לא.
ח”כ מיכל בירן: במשהו איום ונורא שיקרה?
רוני מילוא: בתיאור מצב. תיאור מצב.
ח”כ מיכל בירן: בסדר. אני חושבת שאם אסתא יסגר ויהיה צורך בבית חולים אחר במקומו, ימצאו המשאבים הציבוריים לעשות את זה. ואני לא חושבת שזה לא כל כך נורא אם אסותא יעלם. אבל גם, יש פה מין הקצנה כאילו אף אחד לא אומר שלא תהיה תיירות מרפא. כל מה שאומרים זה שאת הפטור ממס ערך מוסף הם לא יקבלו, ושיוטל עליהם היטל של 15 אחוז, כדי לוודא שאותה אמירה תיאורטית שהכסף מזה באמת יזרום למערכת הציבורית. לוודא שזה באמת יקרה.
אבי עטייה: זו בדיוק הגיליוטינה ש…
רוני מילוא: אבי עטייה, בבקשה.
אבי עטייה: זו בדיוק הגיליוטינה שתגמור את תיירות המרפא בארץ. אני רוצה קצת לדבר על נתונים, כי ח”כ בירן אומנם הטיעונים שלה הם טובים, בתנאי שיודעים את נתוני הבסיס. נתוני הבסיס הם כאלה, יש בסך הכל בארץ שמשתמשים במשאבים של מדינת ישראל ובתי החולים וכיוצא בזה פחות מאחוז אחד הם תיירות מרפא. פחות מאחוז אחד. זאת אומרת אם היום מחכים תור מס’ חודשים לניתוח כזה או אחר, האחוז הזה שהוציאו אותו החוצה הוא לא ישנה את התמונה. כאן אנחנו שמים את הפנס על בעיה שלא קיימת. זו הסתה. זה למעשה גורמים לציבור להבין שזאת הבעיה, וזאת לא הבעיה. אחת ונגמור את תיירות המרפא בישראל, מיליארד שקל שנכנס היום למדינת ישראל ככסף חיצוני, דולרים שנכנסים למדינת ישראל, שמעסיקים 6000, 7000 עובדים במדינת ישראל. על מפעל אחד בערד של יצור מגבות שר האוצר הלך לשם ודיבר עם כל מיני טייקונים כאלה ואחרים, בואו תפתחו על מנת שתעסיקו אותם. פה מדברים על 6000 איש שעובדים בלי שרשרת המזון שמועסקת בזה: נהגי מוניות, בתי מלון, טיסות, מסעדות, חנויות. כל מה שצריך. יש פה הרבה מאוד כסף שנכנס למדינת ישראל. דרך אגב, התיירים האלה שמגיעים, היום זה 66 אלף תיירים בשנה, התיירים האלה שמגיעים, הם לא מגיעים בגלל העיניים היפות של ישראל או גם לא בגלל הרפואה הטובה של ישראל. הם מגיעים אך ורק בגלל סיבה אחת, שבחמש שנים האחרונות חברות כמונו השקיעו מיליונים על מנת לעשות שיווק באופן מאסיבי ומקצועי אל מול המדינות שמהם אנחנו רוצים להביא תיירות…
ד”ר מינה צמח: אבל מה זה לא בגלל? כן בגלל הרפואה הטובה ביותר.
אבי עטייה: לא, אבל אף אחד מהם… עובדה שלפני שבע ועשר שנים כמעט ולא באו. מתי התחילו לבוא? בחמש שנים האחרונות, וזה הלך חלק.
ד”ר מינה צמח: ואם יעלו את המחיר בעוד…
אבי עטייה: אז אני אסביר. אז אני אסביר. זה שיעור ראשון בכלכלה, כל אחד יודע. ברגע שהמחירים עולים, היות ואנחנו בשוק גלובלי, אנחנו לא מונופול. הלקוח הוא לא טיפש, הלקוח מבחוץ מחפש אותנו באינטרנט, כמו שהוא מוצא את גרמניה, את תורכיה, את הודו, כל מדינה אחרת. כולם מופיעים באינטרנט אותו דבר. הוא משווה מחיר בעיקר. נכון שהוא רוצה לבוא…
רוני מילוא: ואיכות. ואיכות רפואית.
אבי עטייה: אני ממשיך את המשפט. נכון שהוא ירצה לבוא למדינות בהם הרפואה היא רפואה מערבית. היום גם תורכיה יש לה בתי חולים מערביים. דרך אגב בהודו, אם מישהו מכם יבקר, יראה רפואה מערבית, כאשר המחירים שלהם הם פחות ממחצית מהמחיר בישראל. דרך אגב אנחנו, גרמניה היתה מתחרה שלנו מאוד חזקה. היא עדיין מתחרה מאוד חזקה.
ד”ר מינה צמח: איזה אחוז מהאחוז שבהם הם יהודים?
אבי עטייה: לא גדול. לא גדול. הייתי אומר משהו בסביבות, בהערכה שיש לי, אני כמנכ”ל חברה שאני יודע את המספרים אצלי, אבל אני גם בעמותה ויודע מה החברים שלי בעמותה.
ד”ר מינה צמח: זה לא הרוב יהודים?
אבי עטייה: אני מעריך זה פחות או יותר משהו כמו 20 עד 25 אחוז לכל היותר. כל השאר זה באים מכל העולם. אבל אתה יודע אגב, זה עושה לנו שם מאוד טוב. אנחנו פה משקיעים המון בליחצן את ישראל כמדינה נאורה, כמדינה שעושה טוב בסך הכל לאוכלוסיה. ודווקא תיירות המרפא עושה את זה ובגדול. אני יכול להראות לכם משובים של לקוחות שהם לא הכירו את מדינת ישראל, פעם ראשונה הם מגיעים לפה. הם יוצאים מפה כאוהדים נלהבים של מדינת ישראל.
רוני מילוא: אבל אני רוצה, אבי עטייה, להקשות עליך קצת.
אבי עטייה: אבל לפני כן אולי רק על המחיר שהיא אמרה. שבמידה ובמחיר יעלה הם לא יבואו.
רוני מילוא: אני רוצה לחבר את זה…
אבי עטייה: הם פשוט לכוון את זה.
רוני מילוא: אני רוצה לחבר את זה…
ח”כ מיכל בירן: בהקשר למה שאמרת, אמרת מצד אחד זה רק אחוז אחד, זה בכלל לא יורגש. אבל אתה בעצמך אמרת, 6000 אנשי מקצוע איכותיים, רופאים, אחיות מטפלים בתיירי המרפא במקום לטפל ב…
אבי עטייה: לא. לא. 6000 הם לא רופאים. סליחה, אז אתם לא יודעים איך המבנה הזה…
ד”ר מינה צמח: נהגי מוניות ו…
אבי עטייה: איך המבנה הזה בנוי. הרופאים והאחיות הם הקצה הקצה שנותנים את השירות. יש פה אנשי מכירות, יש פה ליווי, יש תרגום, יש פה שיווק, יש פה אינטרנט, יש פה קידום אורגני. יש מפעל שלם שמקימים. מי שמטפל בסופו של דבר, הרופא המנתח, הוא קצה פירמידה של מאות אנשים שעושים עבודה שהם לא שייכים למערכת הבריאות בכלל.
ח”כ מיכל בירן: אבל הוא משאב במחסור.
רוני מילוא: עכשיו אני רוצה לשאול אותך…
אבי עטייה: אבל הוא לא חסר…
ד”ר מינה צמח: אם באמת זה אחוז אחד.
אבי עטייה: א’ זה אחוז.
תוייגIMTA