מרכז מחקר הבריאות הבינלאומי (IHRC), פרסם סקירה עדכנית לשנת 2016 בדבר דירוג תיירות רפואית בעולם. מהסקירה עולה כי מדינת ישראל שומרת על המקום השלישי בעולם (כמו בשנת 2015, ו-2014), עם ציון משוכלל של 73.91, כשבמקום הראשון דורגה קנדה עם ציון של 76.62, במקום השני בריטניה עם ציון 74.87, במקום הרביעי סינגפור בציון 73.56, והודו עם ציון 72.10 במקום החמישי.

 

 

דירוג בינלאומי למדינות בענף תיירות רפואית לשנת 2016

דירוג עולמי

מדינה

ציון

1

קנדה

76.62

2

בריטניה

74.84

3

ישראל

73.91

4

סינגפור

73.56

5

הודו

72.10

 

בניתוח הפרמטרים עליהם התבסס הדירוג, עולה כי מדינת ישראל מוקמה במקום הראשון באיכות הציוד והשירותים בציון 81.6, במקום ה-4 בסביבת היעד בציון 67.56, ובמקום ה-11 עם ציון 72.58 בתעשיית תיירות רפואית (www.medicaltourismindex.com/destination/israel).

 

פרמטרים לדירוג עולמי של תיירות רפואית בישראל בשנת 2016

פרמטר

דירוג עולמי לישראל

ציון

איכות ציוד ושירותים

1

81.6

סביבת יעד

4

67.56

תעשיית תיירות רפואית

11

72.58

ציון כולל

3

73.91

 

לדברי רונן סולומון, מנהל תחום תיירות רפואית באיגוד לשכות המסחר, “נתוני מרכז מחקר הבריאות הבינלאומי, מחדדים את עמדתנו לאורך השנים, כי מדינת ישראל הינה מעצמה בענף התיירות הרפואית. כיום מגיעים לישראל מעל 30,000 איש כל שנה לטיפולים וניתוחים רפואיים מורכבים, ומספר כפול מזה של תיירי מרפא/החלמה שמגיעים בעיקר לים המלח. תיירים רפואיים מגיעים לישראל לא רק ממדינות מזרח אירופה והגוש הסובייטי לשעבר, אלא גם מהרבה מדינות ערב (לרבות מדינות להן אין קשרים דיפלומטיים עם ישראל), מדינות אפריקה, ואפילו מערב אירופה וארה”ב. בקרוב אנו אמורים לראות במדינת ישראל תיירים רפואיים שמגיעים מסין, וכבר הגיעו לישראל מספר משלחות של רופאים סיניים כדי להכיר מקרוב את בתי החולים ורמת הרפואה בישראל. בשנה החולפת יצאו כ-40 מיליון סינים לטיפולים רפואיים בעולם, בהיקף כספי של 50 מיליארד ₪. אם נשכיל להביא תיירים רפואיים מסין לישראל, הרי שכלכלת המדינה תצמח לאין ערוך.”

 

סולומון ציין “כי למרות הירידה בתיירות רפואית שמגיעה לישראל מרוסיה ואוקראינה, הרי שישנה מגמת עליה בתיירות רפואית ממדינות אחרות. ישראל כמדינת קיבוץ גלויות, נהנית גם מרופאים באיכות גבוהה, גם מציוד רפואי מהמשוכללים בעולם, וגם מרופאים דוברי שפות רבות, בכללם ערבית, רוסית, אנגלית, צרפתית, ספרדית וכדומה, מה שמסייע בהבאת תיירים רפואיים, שלרוב מרגישים נוח להיות מטופלים על-ידי רופאים שדוברים את שפתם.”

 

הנתונים הוצגו בשבוע שעבר בכנס שקיימה האגודה הישראלית לתיירות רפואית שבלשכת המסחר, שעסק בעתיד ענף התיירות הרפואית, בהשתתפות חברי כנסת, רופאים, רוקחים ובתי מרקחת, נציגי קופות חולים, נציגי הסתדרות הרופאים ועוד.

 

עו”ד דן כרמלי, המשנה למנכ”ל איגוד לשכות המסחר, אמר באירוע כי “חברות התיירות הרפואית, הן חלק חשוב במגזר ייצוא השירותים במשק הישראלי. מדובר בחברות שמייצרות מקומות עבודה, מניעות את גלגלי המשק, מגבירות את הצריכה גם בענפי המשק הקשורים בתיירות וגם בענפים הקשורים בשירותי בריאות. כאשר חברות התיירות הרפואית מביאות תייר לישראל כולנו נהנים מכך – נכנס מט”ח למשק, אוצר המדינה מקבל הרבה יותר הכנסות ממיסים, אזרחי ישראל נהנים מרפואה איכותית שניתנת להם באמצעות מכשור מתקדם ומתקנים משופרים, ובאמצעות רופאים מומחים, וכל זאת בזכות הכסף שמשלמים התיירים הרפואיים.”

 

מרק כצנלסון, יו”ר האגודה הישראלית לתיירות רפואית שבאיגוד לשכות המסחר, אמר באירוע כי “אנחנו נמצאים בצומת דרכים לא פשוטה כאשר מצד אחד מדינת ישראל כמעצמה בתחום התיירות הרפואית מייצרת אלפי מקומות תעסוקה, מכניסה מאות מיליונים לקופת במדינה, ומשפרת את תדמית המדינה בעולם. אך מצד שני, משרד הבריאות מקדם חקיקה שעלולה בבת אחת לחסל את הענף כולו, שקם מיוזמה פרטית ומגלגל מחזור שנתי של מעל 1.5 מיליארד ₪. אסור שמשרד הבריאות יפגע בקידום חברות התיירות הרפואית, שהן מנוע צמיחה בישראל. קריטי במיוחד עכשיו להגן על החברות מאחר ואנו פועלים בימים אלה להביא לארץ תיירות רפואית מסין, שתשפיע משמעותית על תקציב בתי החולים ותגדיל את הכנסות המדינה, מה שיסייע לתקציב הבריאות של מדינת ישראל. אנחנו לא מתנגדים להסדרה של תחום התיירות הרפואית, להיפך, אנחנו בעד. אך צריך לוודא שההסדרה לא תהפוך להכבדה. אסור להגיע למצב שבו לחברות לא תהיה מוטיבציה להמשיך ולפתח תחום כלכלי כה חשוב למדינת ישראל. עדיין קיימת העדפה איכותית לישראל, אך לתייר הרפואי יש אלטרנטיבות במדינות רבות בעולם, שלהן שירותי רפואה מתקדמים כמו ישראל.”

 

ח”כ יואל רזבוזוב, ממפלגת יש עתיד, ציין באירוע כי אני מאמין בפוטנציאל הגדול ובחשיבות הרבה של תחום התיירות הרפואית בישראל. חברות התיירות הרפואית בישראל הקימו לבדן את הענף, פיתחו אותו והגיעו להצלחה מרשימה. זאת על אף התחרות מול חברות גדולות ממדינות שונות בעולם. החוק שמוצע כרגע עשוי להוות פגיעה בענף. נכון שיש צורך בעידוד, בתקצוב ובאסדרה של התחום מצד הממשלה, אך אסור שיתקבלו החלטות באופן חד-צדדי. לכן אני משוכנע שנציגים של האגודה לתיירות רפואית חייבים להיות מעורבים בנושא בכל שלבי החקיקה והאסדרה.”

תוייג